Onderstaand een greep uit de attracties en bezienswaardigheden in onze mooie omgeving voor een indrukwekkend of plezierig dagje uit. Verder een aantal evenementen in de buurt welke de moeite waard zijn om te bezoeken. Klik op het evenement of de (dag-)attractie voor meer informatie.
Drentse Wandelvierdaagse – Odoorn (Hemelvaartsweekend)
Drentse Wandelvierdaagse
DW4D
Doet u mee aan de Drentse Wandel 4-daagse dan kunt u gedurende één, twee, drie of vier dagen 10, 20, 30 of 40 km wandelen. Alleen, met vrienden, met het hele gezin of samen met uw hond. Degenen die 30 of 40 km. wandelen, doen dat vaak als training voor Nijmegen of Apeldoorn.
Kennedymars
Bent u een goed getrainde langeafstandswandelaar, dan kunt u kiezen voor de Kennedymars van 80 km. Deze start op woensdagavond voor Hemelvaartsdag om 22.00 uur. ’s Nachts wandelt u de eerste 40 km en aansluitend daarop overdag nog eens 40 km. Het dagtraject is gelijk aan de 40 km van de 1e dag van de Drentse Wandel 4-daagse.
Kennedymars Plus
Uniek voor Odoorn is de mogelijkheid de Kennedymars te combineren met 1, 2 of 3 dagen van de Drentse Wandel 4-daagse. Wilt u het maximale halen uit deze combi, dan kunt u mee doen aan de Kennedymars-Plus van 200 km. Hierbij wandelt u eerst de Kennedymars van 80 km. en vervolgens nog eens 3 dagen van 40 km. De start is op woensdag voor Hemelvaartsdag om 22.00 uur en de finish op de zondag daaropvolgend uiterlijk om 17.00 uur.
JW4D
Speciaal voor de jeugd van de basisschool is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Jeugdwandel 4-daagse. De wandeltochten van 5 of 10 km hebben elk jaar een thema aan de hand waarvan onderweg allerlei leuke spelletjes gedaan worden. Er is goede begeleiding aanwezig.
Haalt u alle 4 de dagen de finish dan ligt er aan het eind van de vierdaagse een medaille voor u klaar. Deze is bij het startgeld inbegrepen.
C’est la Vie Emmen (23 juli 2023)
C’EST LA VIE EMMEN
Vlindermarkten – Emmen
Wielerronde "de Gouden Pijl" - Emmen
Attractiepark Drouwenerzand – Drouwen
Attracties in ons attractiepark
De attracties en speeltoestellen in het attractiepark zijn met zorg uitgezocht, speciaal voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Dankzij de grote variatie aan attracties en speeltoestellen zult u ‘geen kind’ aan ze hebben. Voor elke durfal, groot en klein, is er meer dan genoeg te beleven. Eventjes uitgespeeld? De verschillende terrassen in het attractiepark geven u de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en drankje, een oogje in het zeil te houden en even uit te blazen.
Goede faciliteiten en voorzieningen
Een bezoek aan een attractiepark moet volgens ons voor iedereen een feestje zijn, wat uw situatie ook is. Daarom hebben wij gezorgd voor alle faciliteiten die u van een attractiepark mag verwachten. Zo kunt u rolstoelen lenen tijdens uw bezoek en is er een invalidentoilet in het park aanwezig. Daarnaast is Drouwenerzand Attractiepark een autismevriendelijk park: wie zijn autopas laat zien mag via de uitgang in de attractie stappen. Voor onze kleinste gasten is er een verschoningsruimte en een magnetron voor het opwarmen van babyvoeding. Ook handig: een bushalte vlakbij de ingang van het attractiepark.
Boomkroonpad – Drouwen
Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door dit uitgestrekte gebied. Ook kun je in dit bezoekerscentrum terecht voor allerlei activiteiten, een presentatie over het bosleven en een winkel met leuke spullen. Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad. Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. Ook vind je bij het buitencentrum het Speelbos Lorken.
Ellert en Brammert – Schoonoord
Zet de tijd voor een paar uur een eeuw terug!
“Ik ben in een prachtig land” schreef Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer Theo. Het land waar hij op doelde was Drenthe. Die provincie ademt nog de sfeer van jaren en zelfs eeuwen her. Hier zijn hunebedden, prehistorische grafmonumenten, uitstekend bewaard gebleven en zij noden de toerist tot een fikse stap terug in de tijd.
Deze stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum “Ellert en Brammert” in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis behoren o.a. tot de collectie. In de oude boerenherberg is ook nu een hapje en een drankje verkrijgbaar. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht.
De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld. Een speeltuin en kinderboerderij maken het geheel compleet. In de kinderboerderij is een 16-delig kippenverblijf opgenomen, waarin Drentse hoenders zijn gehuisvest in verschillende kleurslagen, zoals die vroeger overal in Drenthe op de boerenerven voorkwamen.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse Joden in herinnering gehouden. Op het terrein van kamp Westerbork met reconstructies en monumenten, en in het museum. Op deze site vindt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van kamp Westerbork, het kampterrein en de monumenten en het museum, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Museum
In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden.
De meer dan honderduizend namen van de slachtoffers worden in het museum continue geprojecteerd. Naast tentoonstellingen worden er vele activiteiten in het museum georganiseerd. Te zien zijn bijzondere films over de geschiedenis van kamp Westerbork of mensen die er gevangen zaten. Medewerkers van het museum geven toelichting bij collectiestukken houden lezingen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten.
Kampterrein
In 1971 werden de laatste barakken van kamp Westerbork afgebroken. De historische plek was daardoor nauwelijks meer herkenbaar. Om hier verandering in te brengen heeft begin jaren negentig een herinrichting plaatsgevonden. Taluds en reconstructies geven de oorspronkelijke grootte en plaats van een aantal barakken aan.
Oude paden en wegen zijn opnieuw aangelegd. Op de appèlplaats staan De 102.000 stenen: symbool voor de vermoorde gedeporteerden. Op het kampterrein geeft het Nationaal Monument Westerbork op indringende wijze de essentie van kamp Westerbork weer. De Jerusalem Stone, de Tekens in Westerbork en het Verzetsmonument zijn herinneringen aan de tragedie die hier plaatsvond.
Met de terugplaatsing van Barak 56 in het voorjaar van 2014 start de herinrichting van het kampterrein met originele elementen. De oorspronkelijke woning van de kampcommandant is zichtbaar gemaakt en wordt gerenoveerd. Met deze nieuwe aanzichten wordt het verhaal van kamp Westerbork ook aan jonge generaties doorgegeven.
Klik hier voor de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hunebedcentrum – Borger
Museum
Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum.
In ons museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd. Er wordt ingegaan op vragen als: wie heeft ze gebouwd en hoe maar vooral ook waarom zijn ze gebouwd. Op vele vragen zijn nog geen duidelijke antwoorden maar we zullen een tip van de sluier oplichten.
Naast het museum is sinds 2014 het Oertijdpark geopend. Daar kunt u ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. U kunt hier ook een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Via allerlei replica’s van bouwwerken en objecten uit de prehistorie krijgt u een idee van onze boeiende geschiedenis. Voor kinderen is hier tevens de mogelijkheid om het blotevoetenpad te bewandelen.
In het Kenniscentrum, tegenover het museum, is een vaste expositie te zien over ijstijden en prehistorie van Geopark de Hondsrug. De expositie neemt u mee op een reis van 150.000 jaar geleden totdat de Middeleeuwen begonnen. Het laat zien hoe mammoeten, wolharige neushoorns, Neanderthalers, hunebedbouwers, ijzertijdboeren en vele anderen mensen en dieren hebben geleefd in het oude Drentse landschap.
Kabouterland – Exloo
Beleef een dagje uit met kabouters, trollen en dieren. Er zijn diverse speeltuintjes, zowel binnen als buiten.
Ga mee op avontuur!
Dolend door een geheimzinnig konijnenhol kun je kabouters van dichtbij bespieden.
Maak een spannende tocht door de trollengrot, loop via een overdekt wandelpad langs bijzondere planten en leuke kleine exotische dieren, naar de raadselachtige kasteelruïne.
Ponypark Slagharen
Ontdek attractiepark Slagharen met ruim 30 spectaculaire attracties en shows. Rol van het ene Wilde Westen avontuur in het andere. Ga op ontdekkingsreis!
Veenpark – Barger Compascuum
In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.
In het plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verende veen. Deze eerste bewoners waren geen turfstekers maar boekweitboeren. Toen na 1850 de “aanval op de Emmense Venen” begon gingen ze voor de veenbazen werken, of trokken weg om elders te boeren.
Bezoek de laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken. Deze “veenput”, zoals de turfafgraving door turfstekers wordt genoemd, is nog tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik geweest. Nu ontmoet u daar de turfsteker, die naast de stoommachine zijn noeste handarbeid verricht.
In het grootste museum van Nederland kunt u heerlijk wandelen. Maar als u niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”. Door het museumpark lopen twee smalspoor trajecten en vele kilometers bevaarbaar kanaal. Beide zijn een direct gevolg van de veengeschiedenis. Turf werd per spoor en over water afgevoerd. Nu zijn de treinen en boten geschikt voor personen vervoer. Stap maar in!
Wildlands – Emmen
Jungola
Bepaal zelf hoe je deze mysterieuze, groene wereld vol prachtige dieren en spannende avonturen gaat ontdekken. Hoog in de lucht, via torens, touwbruggen en – wie weet! – een onverwachte ontmoeting met een gibbon. Stap in de boatride over de Rimbula River en komt heel dicht langs acrobatische slingerapen en imposante olifanten. Of loop gewoon met je twee benen op het pad door het oerwoud. Je tocht brengt je via de Olifantenvallei aan de rivierbedding naar de overwoekerde Vlindertempel aan de rand van Jungola. Pas op dat je niet verdwaalt in het Bamboedoolhof en …. houd je hoofd koel op het Koppensnellerspad. Jungola. Een expeditie vol verrassingen!
Serenga
Avontuur, natuur en cultuur, in Serenga vind je het allemaal. Stap in de Serenga Safari en verken de uitgestrekte savanne met zijn giraffes, neushoorns en andere dieren. Hoog op de Leeuwenberg houdt de koning der dieren je in de gaten. In de verte doemt de verlaten Arena op, ooit gebouwd door mensenhanden, nu het domein van de bavianen. In deze wereld kom je echt héél dicht bij de dieren. Kijk diep in de ogen van een vijf meter lange giraffe… of een 50 cm groot stokstaartje. Je reis brengt je langs dansende nijlpaarden onder water, dwars door het gebied van de grappige prairiedogs. Maak kennis met de bewoners van het Dogondorp en beproef je geluk bij de goudzoekers. Serenga. Een onvergetelijke belevenis!
Nortica
Met deze expeditie duik je in een wereld van ruige rotsen en koude kusten. Maak kennis met dieren die zich perfect hebben aangepast aan het leven boven en onder water. Hier is de natuur de baas. Je reis begint in de haven, waar je de pelsrobben en zeeleeuwen lenig door het water ziet schieten. De route leidt je dwars door het leefgebied van de pinguïns. Wel opletten: de dieren hebben voorrang! In het Poolstation observeer je de imposante ijsberen boven én onder water. Help de onderzoekers en doe de duizelingwekkende 4D-testride door het poolgebied met de Arctic 1 … maar alleen als je durft. Nortica. Een wereld om te ontdekken!
Wonderwereld – Ter Apel
In de bossen van Ter Apel vind je een wondere wereld vol spanning en avontuur. Beleef de fantastische sprookjeswereld van Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje. Wonderwereld biedt plezier voor jong en oud. Sprookjes, speurtochten, speellanschap en veel bijzondere dieren.
Zwembad De Leewal – Exloo
Openluchtzwembad “De Leewal”, gelegen in een bosrijke omgeving met een prachtig heideveld. Veel recreatieve voorzieningen met o.a. grote glijbaan, kindvriendelijke grote speelweide en restaurette met buitenterras.